لبنان ومقاومت درباغ موزه ملیتا
لبنان و مقاومتش در اذهان ما بیش از هر چیز دیگر با جنگ و ویرانی و آشوب تبلور یافته، بدون اینکه به برخی جلوههای دیگرش همچون فرهنگ و ادب و علمش توجه کافی داشته باشیم. مقاومت حزبالله بهویژه پس از دو پیروزی بزرگ آزادسازی جنوب لبنان در سال 2000 و حماسه جنگ 33روزه سال 2006، به هنر توجه ویژهای داشته که در این گفتوگو به دنبال موشکافی در بخشی از این جنبه بودهایم.
باغ موزه ملیتا، در منطقهای استراتژیک از نظر موقعیت نظامی و جغرافیایی واقع است؛ منطقهای که طی سالهای اشغال جنوب لبنان و همچنین جنگ 33 روزه، کمینگاهی مهم برای رزمندگان حزبالله برای مقابله با متجاوزان صهیونیست مورد استفاده قرار گرفته و در دل کوتاه تونلها و سنگرهایی حفر شده که بهوسیله آنها مردان مقاومت با تسلطی حیرتآور، به جنگ با اهریمنان اسرائیلی میپرداختهاند.
اکنون چند سالی است که این منطقه، با هنر هنرمندان حزبالله لبنان، به باغ موزهای بهشتگونه برای معرفی مجاهدتهای رزمندگان مقاومت تبدیل شده است؛ این باغ موزه در منطقه اقلیم التفاح لبنان و در ارتفاعات نزدیک به شهر نبطیه در جنوب این کشور واقع است و همهروزه علاقهمندان داخلی و خارجی را به خود جلب کرده و با موقعیت استراتژیک خود، به تیری در چشم دشمن صهیونیست بدل شده است. بر این اساس، خبرنگار اعزامی «صبح نو» به جنوب لبنان در بازدید از این باغ موزه، گفتوگویی با احمد منصور، مدیر و مسؤول روابط عمومی این قطعه زمین بهشتی انجام داده که در ادامه میخوانید.
لطفاً از این باغ موزه، بهعنوان یک تجربه نوین برای معرفی موفقیتهای مقاومت اسلامی برای ملت لبنان و دیگر ملتهای مسلمان برای ما بگویید.
همانگونه که میدانید، مقاومت اسلامی حزبالله تجربهای طولانی را به دوش میکشد. حزبالله از زمان تأسیس خود در سال 1982 میلادی تا آزادسازی جنوب در سال 2000 و همچنین پیروزی سال 2006 و نقش بر آب کردن نقشه پوچ رژیم صهیونیستی در انتقام گرفتن از ملت لبنان اندوختهای عظیم برای خود جمعآوری کرده است. رهبری حزبالله تصمیم گرفت که این تجربه طولانی و گرانبها را در نقطهای گردآوری کرده و همراه با ایجاد منطقهای برای تفریح و آسودگی مردم، موفقیتها و تاریخ مقاومت را به معرض دید آنها بگذارد تا در طول نسلها این تجربه ماندگار شود.
برای این مقصود منطقه ملیتا انتخاب شد؛ چراکه این منطقه نماد مهمی از جنگ با دشمن صهیونیستی است. ملیتا نقطهای استراتژیک در نبرد با صهیونیستها بود که رزمندگان مقاومت از آن برای ضربه زدن به مواضع دشمنان استفاده میکردند. این نقطه همچنین برای دشمن نیز از اهمیت خاصی برخوردار بود، چرا که آنها میخواستند با سیطره بر آن بر روستاهای منطقه اقلیم التفاح سیطره و تسلط کافی داشته باشند.
با افتتاح باغ موزه ملیتا، تونلها و مواضع استراتژیک مهمی را به جهانیان نشان دادید؛ با وجود آنکه هنوز بخشهایی از خاک لبنان همچون مزارع شبعا در اشغال رژیم صهیونیستی است؛ پرده برداشتن از منطقه استراتژیک ملیتا بر توان حزبالله در جنگهای احتمالی آتی تأثیر منفی ندارد؟
حزبالله تنها یک منطقه استراتژیک مثل ملیتا ندارد؛ مناطق مهم دیگری نیز هستند تا برای ضربه زدن به دشمن از آنها استفاده شود. درست است که ملیتا موضعی بسیار مهم و استراتژیک در جنگهای پیشین بود، اما در تاکتیکهای نبرد، گاهی نشان دادن گوشهای از قدرت سبب میشود که دشمن بیش از پیش به ترس و هراس بیفتد.
تا قبل از تأسیس باغ موزه ملیتا، صهیونیستها از تونلهای پر پیچوخم موجود در آن هیچ اطلاعی نداشتند، اما اکنون فهمیدهاند که از کجا و به چه شکل توسط رزمندگان حزبالله مورد حمله قرار میگرفتهاند و این امر باعث میشود که نسبت به قسمت پوشیده قدرتهای مقاومت هراسی دو چندان پیدا کند.
افتتاح ملیتا سبب شد که شکست چند سال پیش، برای صهیونیستها اکنون دردناکتر شود. آنها اکنون در این فکرند که رزمندگان حزبالله در کجا حضور دارند؟ در کدام یک از کوههای پرتعداد در جنوب لبنان، مقاومت سنگر و تونل دارد؟
نباید از ذهن دور داشت که تمامی این برنامهها، با فکر و برنامههای از پیش تنظیم شده به اجرا در میآید. البته لازم است که بگویم اکنون استراتژیهای جنگ تغییر کرده است؛ موقعیت ملیتا در جنگهای کلاسیک گذشته مورد استفاده قرار گرفته است. اکنون هم حزبالله و هم رژیم صهیونیستی تاکتیکهای جنگی خود را عوض کردهاند. طی 11 سالی که از جنگ 33 روزه میگذرد، دشمن یکبار هم به فکر حمله مجدد به لبنان نیفتاده است؛ چرا که به قدرت بالای بزرگمردان مقاومت باور دارد.
آیا از تجربه اردوهای راهیان نور در ایران برای بازدید از مناطق جنگی هشت سال دفاع مقدس الگوبرداری کردهاید یا اینکه تجربه ملیتا یک تجربه کاملاً لبنانی است؟
در حقیقت باید بگویم که مقاومت اسلامی حزبالله دائما از سرچشمه فرهنگی ایران تغذیه میکند و بسیاری از استراتژیها و الگوهای خود را از جمهوری اسلامی میگیرد، چراکه انقلاب بزرگی که امام خمینی؟ره؟ بنیان نهاد، تأثیر مافوق تصوری بر ملتهای منطقه و مسلمان گذاشت. این مرجعیت که در زمان مقام معظم رهبری نیز ادامه دارد، همچون چتری بر سر مقاومت اسلامی لبنان بوده و به ما انرژی مثبت میدهد.
این روابط دوجانبه میان ایران و لبنان بسیار قدیمی است و نیاز نداریم که اکنون در این رابطه سخن بگوییم. درباره الگوگیری ملیتا از مناطق جنگی ایران نیز باید بگویم که بدون شک در ذهن برنامهریزان و طراحان این تجربه همچون دیگر تجربهها وجود داشته است.
دقیقاً چه زمانی فکر تأسیس باغ موزه ملیتا بهوجود آمد و چه زمانی این فکر به بار نشست؟ و در این مدت آیا شاهد عکسالعملی از سوی صهیونیستها بودید؟
نخستین بارقههای فکری برای تأسیس چنین مجموعهای بلافاصله پس از جنگ 33 روزه سال 2006 اتفاق افتاد. در سال 2008 بود که طراحیها و نقشهکشیهای اولیه صورت پذیرفت و در سال 2009 عملیات اجرایی آغاز شد و نهایتاً در بهار 2010 شاهد افتتاح رسمی این باغ موزه بودیم و اکنون این مؤسسه هفت ساله است.
در رابطه با صهیونیستها باید بگویم که آری؛ آنها دائماً به دنبال ایناند که روی حقایق سرپوش بگذارند بهویژه آنکه چنین موزهای آشکارا شکست آنها را در معرض دید جهانیان قرار میدهد. در جنگ 33 روزه شاهد بودیم که آنها زندان خیام را که نشانگر ظلمهای آنها علیه اسرای لبنانی بود، مورد حمله هوایی قرار دادند تا اسناد جنایات خود را پاک کنند اما بهزودی زندان خیام نیز بازسازی شده و بخشی از گردشگری مقاومت برای مردم به نمایش درمیآید.
افتتاح باغ موزه ملیتا، برای روحیه دشمن صهیونیستی بسیار ویرانگر بود. یکی از روزنامههای عبری زبان در زمان افتتاح باغ موزه نوشته بود که در جنگ آتی، این نقطه از مهمترین اهداف جنگندههای اسرائیلی خواهد بود.
مشاهده کردم که غیر از لبنانیها، از دیگر کشورها نیز به بازدید باغ موزه ملیتا میآیند؛ معمولاً از چه کشورهایی مهمان دارید؟
بر اساس اطلاعاتی که جمعآوری کردهایم فهمیدهایم که تقریباً از 95 درصد کشورهای جهان بازدیدکننده از ملیتا داشتهایم. از آمریکای شمالی و جنوبی گرفته تا اروپا و آسیا روزنامهنگاران و گردشگران به این منطقه آمده تا با دستاوردهای مقاومت آشنا شوند.
البته بهدلیل صعبالوصول بودن، مشکلاتی برای دسترسی به باغ موزه داریم که حل آن از عهده ما خارج است. این مساله یک مشکل ملی است، چرا که عملاً دولت لبنان برای گردشگری در جنوب کشور کار خاصی انجام نمیدهد. البته بعضیها هم هستند که اصلاً نمیخواهند مردم چیزی از مقاومت بدانند و اینگونه مسائل کار ما را کمی سختتر میکند.
آیا تاکنون به این فکر افتادهاید که باغ موزه ملیتا را در مؤسسات و سازمانهای بینالمللی همچون یونسکو ثبت جهانی کنید؟
راستش را بخواهید تا کنون نه و سؤال شما در همین مصاحبه من را به فکر واداشت و به زودی این موضوع را در هیأت مدیره باغ موزه مطرح خواهم کرد و تلاش خود را میکنیم که از طریق وزارت گردشگری لبنان، ملیتا را به سازمانهای بینالمللی نیز معرفی کنیم.
ویژگیهایی که این موزه دارد نیز در این راستا به ما کمک خواهد کرد؛ طی هفت سال گذشته بیش از یک میلیون و 600 هزار تن از باغ موزه ملیتا دیدن کردهاند که بهنوبه خود رقم چشمگیری بهشمار میرود.
ما در جهان از سوی بسیاری از گردشگران و روزنامهنگاران شناخته شدهایم تا جایی که حتی برخی از سفرای مقیم در لبنان همراه با خانوادههای خود همچون گردشگران خارجی بدون هرگونه هماهنگی رسمی به اینجا آمده و از باغ موزه بازدید کردهاند. برای مثال تا آنجایی که من بهخاطر دارم، سفرای دانمارک، مجارستان، چک، سریلانکا، پاکستان، اروگوئه و برخی از دیگر کشورها بدون هماهنگی رسمی به اینجا آمدهاند؛ نیروهای حافظ صلح سازمان ملل «یونیفل» نیز به ملیتا آمده و از آن بازدید کردهاند و این نشان میدهد که این باغ موزه برای جهان شناخته شده است اما هنوز راهی طولانی در این راستا پیش روی ماست.
منبع : صبح نو - لطفا کلیک کنید.